KANBAN rendszer

A JIT – Just in time- megvalósításának, valamint irányításának eszköze a kanban. Vizuális irányítási eszköz, mely lehet kártya, korong, elektronikus jelzés is. Elsődleges funkciója, hogy utasítást adjon termelésre vagy anyagmozgatásra. Használatával elkerülhető a túltermelés, hiszen mindig csak annyit gyártanak, amennyire a kártya utasítást ad. A rendszer bevezetését követően kanban nélkül nem szabad gyártani vagy anyagot mozgatni.

Rendeltetésüktől függően többféle kanban létezik. Alapvetően anyagfelvevő és termelési kanbant különböztetünk meg, de ezeket tovább csoportosíthatjuk folyamatok közötti és beszállítói, vevői kanbanra. Vagy termelési utasítás esetén folyamaton belüli és jelkanbanra. A termelésben a kártya használatával az előző folyamattól rendelhetünk anyagot vagy egy termék gyártását rendelhetjük meg.

kanban-lean-leantoolbox

A kanbant bevezető vállalatok nagyobb rugalmasságot érnek el, kisebb készletük lesz, csökkenek veszteségei.

A módszer nagy fegyelmet igényel minden dolgozótól kötött szabályai miatt.

Többféle termék gyártásakor a kanbanhoz szorosan kapcsolódik a heijunka- termelés kiegyenlítése, mely előfeltétele a JIT-nak. A termelési mennyiség kiegyenlítése azt jelenti, hogy a lehető legkisebb időegységenként ugyanannyit gyártunk, a típusok kiegyenlítése pedig azt, hogy lehetőleg minden típusból minél kisebb mennyiséget gyártunk a vevői igényeket figyelembe véve.

A rendszer működéséhez alakítsunk ki heijunka postahelyet, táblát, kanban-kártyákat és FIFO-t biztosító szupermarketeket.