Vizuális menedzsment

A vizuális menedzsment egyszerre eszköz és koncepció ha lean rendszerben gondolkodunk. Az ideális állapot az, hogy minden alkalmazott, operátor és vezető képes legyen a folyamat minden aspektusát egy pillantással kezelni, vizuális adatok, jelek és útmutatók segítségével. A vizuális kezelés mind az ellenőrzést, mind a vezérlést képes kezelni. A vizuális kijelzők információkat jelenítenek meg, míg a vizuális vezérlés a cselekvés szükségességére összpontosítanak. Az információknak olyan elemekkel kell foglalkozniuk, mint az ütemezések, a normál munka, valamint a minőségi és karbantartási követelmények. A vizuális vezérlés megoldhatja, hogy a gyártósor terv szerint fut-e; kiemelheti a problémákat.

visual-management-lean-leantoolbox

A Leantoolbox célja, hogy ügyfeleinket segítsük és megkönnyítsük a Lean Visual Management programjukat.

A hatékony vizuális menedzsment alkalmazásához válasszuk ki azokat a területeket, amelyeknél a legnagyobb hatást válthatjuk ki.

A vizuális menedzsment alkalmazása

  • Először meg kell határoznunk az igényeket. Mik a vállalat céljai? Vannak-e rá erőforrások?
  • Határozzuk meg a megjelenés típusát, módját. Fontos szempont, hogy úgy történjen egységesítés, hogy a jelek, a vizualizálás megértése könnyű és egyszerű legyen mindenki számára. Vizsgáljuk meg, hogy valóban a lényeges információt tartalmazzák-e a bevezetett eszközök.
  • A bevezetés után nem hagyhatjuk magára a rendszert. Fontos a rendszeres ellenőrzés, felülvizsgálat és nyomonkövetés. Ebben a szakaszban kaphatunk kellő információt arról, hogy a megvalósítás valóban úgy sikerült-e, mint ahogy azt elterveztük.

Az alkalmazás során nagyon fontos, hogy a meghatározott célokat, irányokat kellőképpen kommunikáljuk. Ezzel elkerülhetők a veszteségek, melyek a rossz információáramlásból eredhetnek. Tisztázni kell a szerepköröket, felelősöket. A megfelelőlen előkészített változás hozhatja meg azokat az eredményeket, amelyeket el szeretnénk érni a visual management használatával.

Alkalmazásával elérhetjük:

  • a jelenlegi helyzet feltárását, láthatóvá tételét
  • az egész munkafolyamat láthatóvá tételét
  • a rendellenességek felfedezését,
  • a teljes termelés működését, ellenőrzését.

vizualis-menedzsment-leantoolbox-lean

A visual management eszköztárával lényegében fel lehet „öltöztetni” egy üzemet úgy, hogy az átlátható, biztonságos és hatékony legyen. Itt kell megemlítenünk az 5S rendszer alkalmazását is, ami elengedhetetlen része a visual management használatának.