SCRUM röviden

Scrum board scrum system

SCRUM röviden

A Scrum egy olyan keretrendszer, amelyet komplex termékek fejlesztésére és fenntartására hoztak létre, melynek segítségével emberek komplex problémákat tudnak kezelni. Láthatóvá teszi a projektmenedzsment és a fejlesztés hatékonyságát, így elősegíti annak tökéletesítését.

Mire használhatjuk?

  • Piackutatásra, termék- technológiai fejlesztési lehetőségek azonosítására,
  • termék és folyamat fejlesztésre
  • szoftver, operációs rendszer fejlesztésre
  • technológiai, piaci és környezeti komplexitások kezelésére
  • vállalatirányítás szervezésre
  • projekt irányításra.

A módszer lényege a kereszt- funkcionális csapatmunkán és alapelveken nyugszik.

A folyamat lényeges nézőpontjainak láthatónak kell lenni azok számára, akik felelősek az eredményért. A Scrum felhasználóknak gyakorta kell ellenőrizniük a Scrum munkaanyagait, és a cél felé történő haladást, hogy észleljék a nem kívánatos eltéréseket. Amennyiben egy folyamat nem megfelelően alakul, akkor módosítani kell a folyamaton.

Alkalmazása

A módszer négy formális eseményt ír elő a vizsgálatra és az alkalmazásra. Lássuk melyek ezek egy kicsit részletesebben.

  1. Sprint Tervezés (Sprint Planning)

A folyamatgazda felel a fejlesztőcsapat munkájáért, s az egyetlen személy, aki felelős a Termék Backlog (Termék Teendőlista – Product Backlog) kezeléséért.

Sprint fogalma: Minden egyes Sprint tartalmaz egy meghatározást, ami leírja, hogy minek kell megvalósulnia. Egy modellt és egy rugalmas tervet, ami irányt mutat a megvalósításban. Legfeljebb 1 hónapon belül be kell fejezni a feladatot, de természetesen ez az idő rövidebb is lehet.  Kizárólag a folyamatgazdának van joga feladatot törölni, lefújni, mert az okafogyottá válik.

A sprint tervezés a csapat közös munkája, a Sprint cél a végrehajtásra kiválasztott termék vagy folyamat Backlog elemek megvalósításával elért célkitűzés. A teendő listákhoz hozzárendelésre kerül a felelős és a határidő.

  1. Napi Scrum (Daily Scrum)

A napi scrum alkalmával, azaz minden nap megtartott rövid megbeszélés, ahol az elvégzett feladatokat ellenőrzik, a hátráltató tényezőket megbeszélik és soron következő feladatokat megtervezik.

  1. Sprint Áttekintés (Sprint Review)

A sprint végén tartott megbeszélés, melynek a célja nem a feladatok státuszának áttekintése, hanem a termék Backlogban történt változásokat alapul véve a résztvevők egyeztesse a következő időszakban végrehajtandó teendőkről. Az áttekintés bemenetet szolgál a következő sprint tervezéshez.

  1. Sprint Visszatekintés (Sprint Retrospective)

A Sprint Visszatekintés (Sprint Retrospective) egy lehetőség a csapatnak arra, hogy elemezze saját tevékenységét és azokat fejlessze, javítsa. Ezeket a fejlesztéseket a következő sprint alkalmával realizálhatja.

Most foglaljuk össze a folyamatot néhány mondatban.

A sprint backlog-ban szereplő feladatok a haladásban bekövetkezett változásai a Napi Scrum során kerülnek nyomon követésre. A fejlesztőcsapat a Sprint során folyamatosan módosítja a Sprint Backlogot, mely egyre tisztábbá, világosabbá válik az idő előrehaladtával. Ez úgy valósul meg, hogy amikor a fejlesztőcsapat dolgozik a terv megvalósításán, egyre több ismeretet gyűjt össze a Sprint Cél eléréséhez szükséges munkáról. Amikor új feladat végrehajtása válik szükségessé, a csapat felveszi azt a Sprint Backlogba. Ahogy haladnak a munkával, a becsült hátralévő ráfordítást folyamatosan frissítik. Amennyiben a terv egyes elemeit szükségtelennek tartják, eltávolítják azokat. A Sprint végére a feladatoknak “Kész” állapotban kell lennie. A Scrum-al a munkaanyagok, feladatok láthatóvá, átláthatóvá válnak. De milyen eszközök segítenek nekünk ebben?

A tábla kialakítása

Lássuk, mitől más ez a tábla. A tábla 5 fejlécre van osztva, amik a feladatok haladását mutatják. A táblához mágneses jegyzetlapok rendelhetők hat színben (zöld, piros, sárga, kék, narancs és lila), melyek írhatók és törölhetők. Ezekkel követheted nyomon a különböző munkafeladatokat a Scrum folyamaton keresztül. A mágneses jegyzetlapok úgy vannak kialakítva, hogy a feladat leírását, a felelőst és a határidőt is fel tudjuk jegyezni. A táblát öntapadó szalagokkal is oszthatóvá tehetjük. Számos lehetőséged van, hogy saját scrum táblát alakíts ki, akár hagyományos fehér mágnestábla, vagy előre nyomtatott mágnestábla segítségével.

Forrás

Schwaber, Sutherland – Scrum útmutató magyar fordítása (2017)

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük