Manipulátor: ergonómia és biztonság az anyagmozgatásban

PN-anyagmozgatas-manipulator-lean

Manipulátor: ergonómia és biztonság az anyagmozgatásban

A nehéz anyagok kézi anyagmozgatása hozzájárul az izom-csontrendszeri rendellenességek nagy részéhez.  Az izom-csontrendszeri rendellenességek gyakran az alsó hát, a vállak és a felső végtagokat érintik. Tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a hatékony ergonómiai beavatkozások csökkenthetik a kézi anyagmozgatás munkafizikai igényeit, csökkentve ezáltal az általuk okozott izom-csontrendszeri sérülések gyakoriságát és súlyosságát. A sérülések, tartós betegséggel kapcsolatos költségek csökkentésének és kivédésének lehetősége, hogy levegyük a terhet a dolgozókról és az ergonómikus munkavégzés kialakításával a vállalat termelékenysége, termékminősége és az általános üzleti versenyképessége javuljon. A következőkben bemutatjuk, hogy a megfelelően kiválasztott manipulátor, miként járulhat hozzá ehhez.

Az összes emelősegéd, balanszer pozitív hatással van az ergonómiai biztonságra. Az ipari manipulátorok és rakománykiegyenlítők segítik a kézi anyagmozgatást és megfelelnek a nemzetközi szabványoknak és előírásoknak. A kezelő közérzetének hatékony javítása és az ergonómikus biztonságos kezelési műveletek elérése érdekében szükséges, hogy a manipulátor ne csak a terhelést szüntesse meg a súly emelésekor (függőleges tengely mentén), hanem a tehetetlenséget a gyorsulás, a fékezés vagy az irányváltás során.

Mi is az a manipulátor, emelősegéd?

Az intelligens segédberendezések egy mechatronikus technológián alapulnak, amely az érzékelőknek, a vezérlőknek és a szervósebességű motoroknak köszönhetően nagy reakcióképességet biztosítanak. Lehetővé teszi az operátorok számára, hogy minden terhelést sokkal pontosabban, gyorsabban kezeljenek és pozícionáljanak, ezáltal jelentősen növelve a termelékenységet.
Olyan vezérlőelemmel működnek, mintha a munkavállaló karjának kiterjesztése lenne.

Liftronic-anyagmozgatas-manipulator-lean

A hagyományos kezelőberendezésekhez, például emelőkhöz vagy pneumatikus manipulátorokhoz képest a következő előnyökkel járnak:

  • A rakomány pontos elhelyezése, mivel lehetővé teszik a pontos és gyors mozgást, míg a hagyományos kezelőberendezések megfordulnak, visszapattannak és sok apró korrekciós mozgást igényelnek, amelyek a ciklusidőhöz hozzáadódva csökkentik a termelékenységet, hatékonyságot.
  • Javított ergonómia azáltal, hogy szinte semmilyen erőfeszítést nem igényel a kezelőtől. A mikroprocesszoros vezérlésnek köszönhetően a rendszer felismeri a kezelő szándékait és energiát szolgáltat a tehetetlenség nyeréséhez mind a gyorsulás, mind a fékezés során. Sokkal gyorsabban reagálnak a kezelő minden impulzusára, mint a hagyományos pneumatikus manipulátorok.
  • Sebesség: Gyorsan, mégis simán reagál az emberi érintésre, tehetetlenséget nyer a gyorsulás és a fékezés során egyaránt, megerősítve a kezelő mozgását. A modern digitális hajtásoknak és szervomotoroknak köszönhetően az intelligens manipulátorokat nem érintik a hagyományos légmanipulátorok és emelők technológiai korlátai.
  • Intuitív kontroll. Az intellinens manipulátor rendszerek az egy vagy két súlyra előre beállított hagyományos mérlegekhez képest automatikusan és azonnal beállítódnak a rakomány súlyához, lehetővé téve így különböző súlyú rakományok kezelését anélkül, hogy az operátornak minden egyes alkalommal be kellene állítania a rendszert.
  • Kezelhetőség: A hagyományos kezelőberendezésekhez nehéz emelőszerszámok tartoznak, míg az intelligens manipulátorok könnyű és kompakt emelőszerszámok használatát teszik lehetővé, amelyek egyszerűbb kezelhetőséget biztosítanak a rakomány mozgatása és elhelyezése során.

Emelősegédek összehasonlítása

Napjainkban a piacon az ipari manipulátorok legteljesebb választéka megtalálható. Kínálatunkban a két típusú termékcsaládot talál:

  • Elektronikus: Liftronic® sorozat INDEVA® intelligens eszközök kezelésére , fejlett elektronikus vezérlő technológiával. Az INDEVA® néven ismert Liftronic® sorozatú intelligens anyagmozgató készülékek igazi fejlődést jelentenek a hagyományos ipari manipulátorokhoz képest. A legmodernebb szabványosított alkatrészek az élenjáró technológiával, készülékekkel és az optimalizált szoftverrel kombinálva nagyfokú biztonságot tesznek lehetővé.
  • Pneumatikus:PN sorozat hagyományos ipari manipulátorai, pneumatikus vezérléstechnikával. A PN sorozatú manipulátorok hagyományos ipari manipulátorok, amelyek pneumatikus vezérléssel és hajtással rendelkeznek. Minden PN sorozatú manipulátor kialakítható az ATEX szabályzat szerinti 2014/34 EU irányelvnek megfelelően az 1. és 2. (gáz) (csak PN Flex) osztályba sorolt, valamint a 21. és 22. – poros (minden PN sorozatú modell) osztályba sorolt robbanásveszélyes helyeken való alkalmazáshoz.

Különbségek a balanszerek között:

Elektronikus                                                                                                      Pneumatikus

AUTOMATIKUS TERHELÉSÉRZÉKELÉS

Automatikus súlyérzékelés valós időben.                                        Nincs terhelés érzékelés.

AUTOMATIKUS EGYENSÚLYOZÁS

A valós idejű automatikus

egyensúlyozás lehetővé teszi az

eltérő súlyú terhek mozgatását

a terhelés előzetes beállítása nélkül.

A terhelés egyensúlyozása nem automatikus vagy nem valós idejű. A terhelések előre állíthatók kapcsolókkal.

REAGÁLÁSI SEBESSÉG

Az operátor által kívánt lassú vagy

gyors tehermozgatás, akár ujjbeggyel

történő irányítással is.

A rendszer reagálása lassabb, ami által a gép lomhább, különösen a felfelé irányú mozgásoknál.
Manipulátorok megfogóinak opciói

A manipulátorokhoz választható megfogó kar (kötél, merev kar) és intelligens készülék, INDEVA® megfogó szerszámok tartoznak. Lehetőség van saját megfogó szerszámot tervezni. Az INDEVA® Modulo egy építőelem család, amelyből igény szerint összeállíthatók megfogó eszközök Liftronic® Easy szerszámfejjel kombinálva. A felhasználók könnyen megtervezhetik és moduláris alapelemeinkből könnyedén megépíthetik az igényeiknek legjobban megfelelő eszközöket. A szerszámfejek egyedi megfogókkal láthatók el a felhasználó speciális igényeinek megfelelően.

Ipar 4.0 környezetben alkalmazható. Lehetővé teszi a valós idejű adatcserét a felhasználó informatikai rendszerével a vállalati Wi-Fi hálózatán keresztül, és biztosítja a gyártási adatok vizualizációját egy interfész szoftver segítségével.

manipulator-emelősegéd-teherkiegyenlítő-leantoolbox

 

Kérjen ajánlatot, segítünk az Önnek megfelelő  teherkiegyenlítő eszköz kiválasztásában, tervezésében és koordinálásában!

 

ÍRJON NEKÜNK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük