Mindent a LOTO lakatokról!

loto-lakatok-lockout-tagout-kizaras-kitablazas-leantoolbox

Mindent a LOTO lakatokról!

A LOTO lakatok elengedhetetlenek a gép vagy berendezés energiaforrásainak lezárásakor. Linknek, hivatkozásnak is hívják őket, mert egy olyan műveleti sorrend közepén helyezkednek el, ahol a fő energiaforrás blokkolása megtörténik, és egy címke kerül kihelyezésre, amely jelzi, hogy ki jogosult bármilyen művelet végrehajtására a gép vagy berendezés javítási vagy karbantartási munkái során.

A kizáró eszközök jellegüknél fogva, függetlenül attól, hogy szelepekhez, elektromos vagy pneumatikus berendezésekhez, gázalkatrészekhez stb. használják-e őket, önmagukban nem zárhatók le, és ehhez egy vagy több lakat is szükséges lehet. Különböző típusú LOTO lakatok állnak rendelkezésre, egyedi jellemzőkkel.

A lakat kiválasztásakor a következő jellemzőket kell figyelembe venni.
Az OSHA-kompatibilis lakatoknak meg kell felelniük a következő három követelménynek:

 • A lakatoknak és kizáró eszközöknek egyértelműen azonosíthatónak kell lennie. Ezt a követelményt olyan élénk színekkel lehet elérni, amelyek távolról is láthatóvá teszik ezeket az eszközöket, biztonsági intézkedésként azon a területen, ahol a gépen ellenőrzési és karbantartási munkákat végeznek.
 • A lakatokat csak az izoláció biztonsági pontjának biztosítására tervezték, és nem gépek vagy berendezések lopás elleni védelmére szolgálnak.
 • A lakatoknak és kizáró eszközöknek tartósnak, stapabírónak és könnyen telepíthetőnek kell lenniük. A lakatoknak ellenállóaknak kell lenniük az ultraibolya sugárzásokkal, vegyi anyagokkal, magas hőmérsékletekkel, elektromos vezetéssel szemben, amelyeket a lezárt berendezések vagy gépek generálhatnak.

loto-lakatok-lockout-tagout-kizaras-kitablazas-leantoolbox-2

A kengyel anyagának jelentősége a LOTO lakatok szempontjából.

A legtöbb LOTO lakat test anyaga nagyon hasonló a tartósság, a vegyi anyagokkal szembeni ellenálló képesség, a magas hőmérséklet, valamint az egyszerű telepítési eljárás érdekében. Ezért a LOTO lakatok ABS gyantaburkolattal rendelkeznek, amely ellenáll az UV sugárzásnak, a tűzveszélyes környezeteknek. A LOTO lakatokhoz különféle kengyel anyagokat különböztetünk meg:

 • Edzett acél: Olyan gépekhez vagy berendezésekhez használják, ahol nincs elektromos érintkezés veszélye.
 • Rozsdamentes acél: Ez további ellenállást nyújt a lakatnak magas nedvességtartalmú és sótartalmú ipari környezetben. Kültéri használatra is alkalmasak.
 • Műanyag, nejlon: Megvédi a munkavállalókat az esetleges elektromos érintkezésektől, amelyeket a karbantartási és javítási munkák során szenvedhetnek.

Kengyel hossza.

Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni a LOTO lakatok típusainak kezelésekor, a kengyel hossza. A lakatok normál, hosszú, extra hosszú és még rugalmas kábelbilincsekkel is kaphatók. Ha csak nagyon keskeny rés van, amelyben a lakat bezárhatja a fő zárszerkezetet, akkor a hosszú vagy extra hosszú bilincsekkel ellátott lakatok hasznosak az egyszerűbb felhelyezés érdekében.

Lakat színe.

A LOTO lakatok egyik legszembetűnőbb aspektusa kétségkívül az élénk színek. A LOTOMASTER LOTO lakatok piros, kék, sárga, zöld, barna, fekete, lila, szürke, narancs és fehér színben kaphatók.

Az élénk színek biztosítják a lakat láthatóságát. Segítenek figyelmeztetni, hogy a gépeket és felszereléseket javítás vagy ellenőrzés céljából lezárták, a fő reteszelő eszközökkel és a LOTO címkékkel együtt-, amelyek szintén élénk színűek. Felhívják a figyelmet, hogy más munkavállalók véletlenül se indítsák be a berendezést, amíg dolgoznak rajta.

A LOTO lakatszínek arra is szolgálnak, hogy kijelöljék a javítási és ellenőrzési munkákért felelős munkavállalók hozzáférési területeit. Akkor fordulhat elő, amikor különböző csapatok dolgoznak egy nagy gépen, különféle elzárt pontokkal, vagy a gép különféle részein. Lakatszín hozzárendelhető minden csapattaghoz, így a csapat egyik tagja sárga lakatokkal zárja le a gépet, másikuk például kékkel.

Lakatkulcs.

A LOTO lakatokat az OSHA „egy alkalmazott, egy zár, egy kulcs” irányelvének megfelelően tervezték, hogy biztosítsák, hogy ne legyenek azonos kulcsok kiállítva. A lakatoknak kulcsmegtartó kialakítással kell rendelkezniük annak biztosítására, hogy a lakat ne maradjon zárva. Ez a biztonsági mechanizmus a kulcsot a zárban tartja, amikor a lakat nyitva van, ami megakadályozza, hogy a lakatot kulcs nélkül zárják be. A lakatok különböző kulcsrendszerrel kérhetők:

Különböző kulcsok

Ez azt jelenti, hogy az egyik lakathoz való kulcs nem nyitja a másikat. A Lotomaster lakatokban 6 tüskés hengerek vannak a magas szintű védelem és biztonság biztosításához.

Azonos kulcsok

Ugyanazon kulcs használata akkor hasznos, ha a munkavállalónak számos lakatot kell kezelnie egy adott létesítményben. Fontos azonban megjegyezni, hogy az OSHA előírásai szerint egyetlen, ugyanazzal a kulccsal ellátott lakatok nem oszthatók el a különböző munkavállalók között, mivel minden munkavállalónak felelősnek kell lennie a saját lakatjáért.

Mesterkulcsok

A mesterkulcsok ideálisak akkor, amikor a munkavállalók nagyobb csapatokban dolgoznak. A mesterkulcs több, különböző kulccsal rendelkező lakat kinyitására használható. Ebben az esetben a munkavezetők vészhelyzet esetén könnyen kinyithatják a szükséges lakatot. A munkavezető felelős a mesterkulcsok tárolásáért, csak ők férhetnek hozzá.

A Lotomaster lakatját kifejezetten a Lockout / Tagout alkalmazásokhoz tervezték. A lakatok kompaktak, ugyanakkor masszívak, és testük kemény, tartós, rendkívül könnyű, így ideálisak zord ipari környezetben történő használatra.

 • A lakatokban 6 tüskés hengerek vannak a magas szintű védelem és biztonság biztosításához.
 • Írható címkék a lakaton.
 • 10 különböző színben kapható.
 • Minden lakathoz 1 kulcs tartozik.
 • Kulcsrögzítő rendszer (a kulcs nem húzható ki a lakat kengyelének megfelelő zárása előtt).
 • Különböző kengyelmérettel, anyaggal és színnel.

Nézze meg LOTO termékeinket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük