6S és LOTO eszközök a biztonságos munkahelyért

elektromos-es-mechanikai-kizarokeszlet-lockout-tagout-kizaras-kitablazas-LOTO-rendszer

6S és LOTO eszközök a biztonságos munkahelyért

A 6S az egyik alapvető Kaizen eszközök egyike, a vállalati és szervezeti rendezettség állandó fenntartásának alapvető módszere. A 6S alkalmazása nélkül elképzelhetetlen a Kaizen filozófia megteremtése és a folyamatos fejlődés megvalósulása. A lean alapvető eszköze a veszteségforrások nagymértékű csökkentésére, megszüntetésére. A hatodik  S, safety a biztonságos munkahely megteremtését szolgálja, melyhez nagyban hozzá tud járulni a LOTO eszközök használata.

A civil társadalom mellett az ipar is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a fenntartható fejlődésre valamint a munkabiztonságra. Az egészség- és munkavédelem célja, hogy a munkavállalók munkájukat az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos körülmények között végezhessék. Modern világunkban szükség van a katasztrófák elleni védekezésre és iparbiztonságra is, hogy megelőzzük, és szükség esetén kezeljük azokat az eseményeket, amikor emberek élete, anyagi javak, természeti értékek kerülnek veszélybe.

A biztonság hagyományos értelemben a baleset megelőzését jelenti, azaz a nem kívánt események bekövetkezésének elkerülését. A biztonságot lehet úgy is tekinteni, mint egy alapvető értéket a munkahelyen. A munkahelyi biztonság (munkavédelem) a baleset-megelőzésen nyugszik, hogy a dolgozóknak lehetőségük legyen egészségük veszélyeztetése nélkül dolgozni.

A biztonság javításának előnyei

·        Kevesebb baleset

A biztonság javítása csökkenti a munkahelyi baleseteket. Egy munkahelyi baleset érintettjének a munkahelyen kívül is vannak kötelezettségei. Ezért a baleset megelőzés döntő fontosságú minden munkahelyen annak érdekében, hogy elkerüljék a felesleges emberi szenvedést és gazdasági veszteségeket.

·        Csökkenő kockázatok

A továbbfejlesztett biztonsági intézkedések azt jelentik, hogy a munkahelyen a kockázatok csökkennek. Számos foglalkozási kockázatot teljesen el lehet kerülni vagy megszüntetni a munkahelyeken. A csökkentett kockázati szint növeli a termelékenységet mind a vállalat mind az egyén szintjén.

·        Alacsonyabb költségek

Az előforduló balesetek munkahelyi távollétet eredményeznek. A munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések költsége emiatt jelentős. A biztonság javítására úgy is lehet tekinteni, mint egy befektetésre.  A balesetek többletköltséget rónak a vállalatokra, valamint a társadalom egészére.

·        Jogi eljárás csökkent veszélye

A munkavállalók biztonságának és egészségének védelmét jogszabály biztosítja.

·        Hírnév – Jobb helyzetben a beszállítók és partnerek között

Előnyökkel rendelkezik az a munkahely, amely erőfeszítéseket tett a balesetvédelem terén, az új dolgozók vonzó munkaadóként fognak rá tekinteni, a többi cég pedig megbízható, keresett üzleti partnerként.

·        Megnövelt termelékenység

A biztonság szorosan kapcsolódik a termelékenységhez. A jól karbantartott, és a munkafolyamat igényeihez optimalizált eszközök és munkakörnyezet magasabb termelékenységet és jobb minőséget eredményeznek. Ezen túlmenően, az egészséges munkavállalók termelékenyebbek, és képesek magasabb színvonalú termelésre. [1]

A biztonság javításának módjai

A baleset-megelőzés kvázibalesetek elemzésén alapul, és azok hibakivizsgálásaik során segít beazonosítani a fennálló munkahelyi veszélyeket és kockázatokat, amely a javító intézkedések alapja lesz. A munkavállalóknak ismertetni kell az általános biztonsági ismereteket és a vállalat specifikus eljárásokat. A nulla baleset célkitűzése azon az elméleten alapul, hogy minden baleset megelőzhető. A menedzsmentnek kulcsszerepe van a munkahelyi biztonság javításában, mert a balesetek megelőzése, és egy jobb biztonsági kultúra megteremtése forrásokat követel, mely megtérül. A dolgozók biztonság iránti elkötelezettsége hozzájárul, hogy a problémákra közös megoldást találjanak.

A loto rendszer hozzájárul a baleset megelőzéshez. A kizáró és kitáblázó eszközökkel nemcsak biztonságos munkakörnyezetet teremthet, hanem biztosítható a dolgozók biztonsága és a balesetek elkerülhetők.

A LOTO eszközök a 6S részeként

Mi is a LOTO? a Lock out – Tag out rövidítésből született: Kizárás és Megjelölés.

Egy speciális kizáró eszköz és egy lakat, mely  a javítás alatt álló berendezést lekapcsolja, kikapcsolja. Elengedhetetlen a megjelölés, a zár függőcímkével történő azonosítása.

standard-kizaro-cimkek-loto-rendszer-lockout-tagout-kizaras-kitablazas

Hol alkalmazhatjuk?

Mechanikai, villamos áram okozta kockázat kizárására. Vegyi kockázat, elektromos kockázat felmerülésekor. A berendezések mozgása, gépek működésének kizárására. A karbantartott gép, berendezés, villamos rendszer az energia ellátás váratlan megjelenésekor, véletlen indulásából, indításából, illetve a tárolt energia felszabadulásából ne okozhasson balesetet. A LOTO alkalmazásával a karbantartott gép, berendezés vagy rendszer váratlan mozgásával vagy energizálódásával nem okozhat veszélyt, a veszélyes tevékenység a feladatot végző személy kizárólagos személyes felügyelete mellett történhet.

Hogyan alkalmazzuk?

A LOTO eszköz olyan mechanikai eszköz, amely használata vagy aktiválása esetén fizikailag megakadályozza az energia átvitelét vagy kibocsátását; ilyen eszközök lehetnek a manuálisan működtetett elektromos megszakítók, a leválasztó kapcsolók, a tolózárak, golyósszelepek, csapok, pillangószelepek.

A LOTO rendszer esetén személyi lakatok alkalmazása törénik, ami annyit jelent, hogy minden, a munkaterületeken (veszélyzónában) valamilyen műveletet (karbantartás, hiba megállapítás, beállítás, javítás stb.) végző szakember a saját biztonságáról úgy gondoskodik, hogy a szabályzatnak megfelelő kizárási ponton a kizáró eszközre saját személyi lakatját elhelyezi. A kizáró eszköz feloldása csak a lakat levétele után lehetséges és az energiaforrás csak ezután szabadítható fel.

elektromos-loto-kizarokeszlet-lockout-tagout-kizaras-kitablazas-LOTO-rendszer

Vállalati komplex LOTO rendszerek tervezése, kialakítása, bevezetése esetén az alábbi eszközökre lesz szüksége:

  • Alkalmazandó kizáró/kitáblázó eszközök kiválasztása
  • Speciális, egyedi kizáró eszközök
  • LOTO tárolószekrények
  • Dokumentum és kulcsszéfek

Az ipari biztonsági eszközök mindig gyorsan és biztosan legyenek elérhetők, ezért célszerű használaton kívül jól felismerhető könnyen hozzáférhető helyen, belülről jól áttekinthető tároló eszközben tartani őket. Erre a célra választékunkban a különböző LOTO állomás, egyéni védőeszköz tároló doboz található iparágtól függően.  LOTO választékunkban egyaránt megtalálhatók a golyóscsapok, tolózárak, pillangószelepek, a pneumatikus, az elektromos (megszakító, kábelvég, dugalj) kizáró eszközök, kisautomata vagy kismegszakító kizárók, LOTO állomások, kábelvég kizárók, billenőkapcsoló kizárók, kábeles kizárók és a különféle lakatok, lakatrendszerek (mesterkulcsos, azonoskulcsos), gyűjtőlakatok, gyűjtőkengyelek és jelölő címkék is.

Segítsük a felelősségvállalás és tudatosság fejlesztését!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:

[1] https://oshwiki.eu/wiki/Munkabiztons%C3%A1g   2020.07.22.

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük