Hogyan válasszunk LOTO eszközt?

LOTO-eszközök-leantoolbox

 

A kizáró eszközöket általában veszélyes gépek leállítására vagy lezárására használják karbantartási vagy javítási munkák során. Ez biztosítja, hogy a karbantartást végző személyzet ne sérüljön meg. A LOTO vagy kizáró eszköz különféle formákban, méretekben és típusokban kaphatók, például címkék, kábeles kizáró eszközök, gáz – és légvezeték kizárók, megszakító eszközök, kizáró eszközök, energialeválasztó eszközök és kapcsolózár eszközök. A megfelelő kizáró LOTO eszköz kiválasztása nagyon fontos.  A reteszelő berendezésnek ki kell bírnia a munkahelyi körülményeket. Ezenkívül a LOTO berendezést szabványosítani kell szín, forma vagy méret szerint. Fel kell tüntetni az elhelyező alkalmazott személyazonosságát is. Más szóval, a kizáró eszköznek megbízhatónak, biztonságosnak és könnyen azonosíthatónak kell lennie.

Az alábbiakban egy rövid útmutatóban foglaljuk össze a vásárláshoz szükséges tudnivalókat.

 

LOTO eszközök típusai

 

A kizáró eszközök fix energiaforrással működnek, így nem nyithatók. A berendezést általában biztonsági lakattal rögzítik, így azt csak az a dolgozó tudja eltávolítani, aki a reteszelő berendezést elhelyezte.

Lakatok

Mint minden kizáró eszközt, a LOTO lakatokat is a munkáltatónak kell biztosítania, és szabványosítani kell. Ezeknek megkülönböztethetőnek kell lenniük a normál lakatoktól, amelyeket csak zárolási célokra használnak, mindig azonosíthatónak kell lenniük a zárat alkalmazó személy nevével, és rendelkezniük kell színkóddal.

Normális esetben a Biztonsági reteszelő lakatoknak rendelkezniük kell kulcsrögzítő mechanizmussal, amely biztosítja, hogy a lakat ne maradjon nyitva, és a kulcs eltávolítása előtt rögzítve és bezárva legyen.

Címkék

Biztonsági LOTO címkék fontos szerepet játszanak a Lockout / Tagout programokban. Egyértelmű jelzést és figyelmeztetést biztosítanak azokra a veszélyes helyzetekre, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha egy gép vagy berendezés áram alá kerül. A kizárási címkék fontos információkat jelenítenek meg a kizárási programmal kapcsolatban, és fényképes azonosítást nyújthatnak a karbantartást végző alkalmazottról.

A Lockout címkék többféleképpen használhatók: Biztonsági lakattal használhatók a lakat tulajdonosának azonosítására, vagy kivételes esetben a LOTO Tag lakat nélkül is használható. Ha a címkét LOTO lakat nélkül használják, akkor az OSHA csak a Tagoutra ír elő irányelveket:

  • Ellenállnia kell a környezetnek, amelynek ki van téve
  • Szabványosítottnak és megkülönböztethetőnek kell lennie a többi szokásos címkétől
  • Világos figyelmeztetéseket és utasításokat kell tartalmaznia a kizárási helyzetre vonatkozóan

Lakat többszöröző

A kengyel leválasztja az energiaforrást, és több lakatot tart, hogy a berendezést ne lehessen feszültség alá helyezni, amíg az összes dolgozó el nem távolítja a lakatokat. Csoportos kizárás esetén alkalmazható. Di elektromos, acél, alumínium és rozsdamentes acél anyagból is kaphatók. A LOTO lakat többszörözők ráírható címkékkel is kaphatók az egyszerű azonosítás érdekében.

Dugós zár

A dugaszreteszelő eszköz lezárja a csatlakozó hegyét, hogy ne lehessen az áramforráshoz csatlakoztatni. A készüléknek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy teljesen bezárja a csatlakozót. Kézi működtetésű dugattyús szelepek elszigetelésére szolgál.

Elektromos kizáró eszközök

Segítenek a gépi berendezések elektromos áramának leválasztásában „kikapcsolt” helyzetben. A legelterjedtebb eszközök az áramköri megszakítók és az elektromos dugaszolózárak. Az MCB Lockout leválaszt egy adott megszakítót a megszakító panelen, így nem kell a teljes megszakítódobozt reteszelni.

Kis és nagy megszakítók

A megszakító reteszelése a megszakítót OFF állásban rögzíti. A legtöbb eszköz bepattan, ezért fontos a megfelelő méret kiválasztása. Amikor az eszköz le van zárva, a kapcsoló teljesen biztonságos.

Szelep kizáró

Különféle típusú szelepeket használnak sűrített gázok, folyadékok, gőz és még sok más ellátására egy gyártóüzemben. A szelepreteszelő berendezés általában elfedi vagy fizikailag megakadályozza a szelep működését, ha zárt helyzetben van.

A szelepzár arra szolgál, hogy megakadályozza, hogy a gép, amelyen a szelep működik, feszültség alá kerüljön. Négy általános szelepzár-típus létezik.

A tolózár kizáró szerkezet tartalmazza a tolózár fogantyúját, így nem forgatható. A reteszelőeszköznek szabadon kell tudnia forogni a fogantyú körül.

A golyósszelep kizáró berendezés a szelep fogantyújának rögzítésével reteszeli az energiahordozó csővezetéket.

A pillangószelep-reteszelő szerkezet rácsúszik a pillangószelepre, rögzíti azt a helyén, és zárja a szelepet.

Az univerzális szelep kizáró nagy karok, T-fogantyúk és nehezen rögzíthető mechanikus eszközök reteszelésére is használhatók. Az univerzális szelepzár minden típusú standard szelep esetében hatékony.

Gombzár

A gombzár az elektromos panelt és egyes gépeknél a közös gombokat takarja, így a gombot nem lehet megnyomni.

Kábeles kizáró

A kábelreteszelő eszközök különféle zárolási alkalmazásokhoz alkalmasak. Általában akkor esik rájuk a választás, ha a fogantyúk, karok vagy kapcsolók nehezen elérhetők, vagy más berendezések nem megfelelőek. Ezután a megfelelő szelepfogantyú vagy kapcsoló körüli kábelt egy záró lakat rögzíti. Egyes készülékek meghúzó vagy szorító alkatrészt tartalmaznak, hogy a kábel a lehető legkönnyebben rögzíthető legyen. A kábelkizáró eszköz ideális csoportos és többpontos zárolásokhoz. Kemény, rugalmas, többszálú, átlátszó műanyag bevonattal szigetelt acélkábellel rendelkezik.
A kemény, könnyű termoplasztikus test ellenáll a vegyi anyagoknak, és extrém körülmények között is hatékonyan teljesít. A szorosan húzódó kábel minden alkalommal a biztonságos illeszkedik. Az integrált biztonsági reteszelő kizáró és kábel ideális több megszakító panel és egymás melletti kapu szelep reteszeléséhez.

Kábel kizáró

Kizáró ládák

Segíti az alkalmazottakat a szükséges Lockout Tagout eszközök kényelmes tárolására és szállítására az üzemben és létesítményben. Ezek a készletek lehetővé teszik az alkalmazottak számára, hogyme a gyakran használt elektromos és mechanikus lezárásokat a lakatokkal együtt kombinálják. A készletek testre szabhatók. A leggyakrabban elérhető LOTO készletek az elektromos LOTO készletek, a mechanikus lezáró készletek, a személyi kizáró készletek, a szelepzár készletek, és a kombinált lezáró készletek (különféle elektromos és mechanikus LOTO eszközöket tartalmaznak).

A csoportos zárdobozok egyetlen kijelölt lakattal rögzíthetik az egyes elzárási pontokat egy berendezésen. A LOTO Box tárolja a kulcsokat ezekből a zárolási pontokból azáltal, hogy behelyezi azokat. Ezután minden felhatalmazott alkalmazott egy személyi biztonsági lakatot zár a dobozra, és csak akkor távolítja el, ha a munka befejeződött. Ez az önzáró funkció biztosítja, hogy a kulcsokhoz ne lehessen hozzáférni az utolsó zár eltávolításáig. A csoportos LOTO dobozok acél és termoplaszt anyagokból állnak rendelkezésre

Kizáró állomások

A LOTO állomások egy helyen biztosítják az összes kizáró elemet. Általában zord ipari környezetekhez készültek, felhasználó barátok, így jó tárhelyet nyújtanak egy üzem vagy egy üzemrész LOTO eszközeinek tarolására.  A kizáró kulcs állomások kifejezetten a kulcsok tárolására, a kizáró lakat állomások pedig kifejezetten a LOTO lakatok tárolására állnak rendelkezésre. A Lockout Tagout állomások általában acél és műanyag anyagból készülnek.

A megfelelő biztonsági zárolási címkézési eszközök, valamint a megfelelő LOTO-eljárások és LOTO-oktatás használata biztosítja, hogy a gyártó létesítménye megfeleljen az OSHA-kompatibilisnek a kizárásra/címkézésre vonatkozóan.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük