A LOTO eszközökkel szemben támasztott követelmények

lockout/tagout-loto-rendszer-loto-eszközök-kizaras-kitablazas-leantoolbox

A LOTO eszközökkel szemben támasztott követelmények

A munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért. Bár a jogszabály egyértelműen leírja, hogy mit kell megvalósítani, a hogyanról már nem esik szó. A LOTO – Lockout/Tagout, kizárás/kitáblázás speciális műveleteket és eljárásokat jelenti, melynek során a karbantartási munkálatok alatt a dolgozók védelme érdekében kizárják a gépek és berendezések váratlan energia alá kerülését vagy működésbe lépését, illetve az ártalmas energia felszabadulását.

Összhangban az előírásokkal!

Elsősorban a törvényi előírásokkal, jogszabályokkal, szabványokkal összhangban kell a követelményeknek való megfelelést biztosítani.

  • Az EU 89/655 irányelve meghatározza a berendezések használatakor a biztonságra és egészségre vonatkozó minimumkövetelményeket. A 2.14. pont kimondja, hogy minden berendezést jól látható eszközökkel kell felszerelni, amelyekkel elválasztható minden energiaforrástól.
  • A berendezés biztonságával kapcsolatos EN 1037 norma meghatározza a gépek energiaszigetelésére és az energiaelvezetésre vonatkozó intézkedéseket a veszélyes berendezések újbóli áramellátásának megakadályozása érdekében. E szabvány azokat a biztonsági intézkedéseket rögzíti, amelyek arra irányulnak, hogy a váratlan (akaratlan) indítást megelőzzék, s ezzel lehetővé váljon a kezelőszemélynek a veszélyes térben történő biztonságos beavatkozása. E szabvány a váratlan indításra vonatkozik, történjen az bármely energiafajta révén, vagyis: – energiaellátás, pl. villamos, hidraulikus, pneumatikus; – tárolt energia, pl. súlyerő révén, előfeszített rúgók által; – külső hatások által.
  • A CEE 89/655 európai irányelv felvázolja az alkalmazottak biztonságának és védelmének minimumszabályait az ipari berendezések szervizelése, karbantartása során.
  • A 10/2016 NGM. rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről fogalmazza meg az alábbi elvárásokat:
  1. § Karbantartási műveletet csak a munkaeszköz leállított állapotában szabad végezni, ha ez nem lehetséges, megfelelő védőintézkedést kell tenni, vagy biztosítani kell, hogy az ilyen művelet a veszélyes téren kívül elvégezhető legyen.
  2. § A munkaeszközt el kell látni könnyen felismerhető szerkezettel, amellyel leválasztható az energiaforrásról. Az energia visszatérése, a visszakapcsolás nem jelenthet veszélyt a munkavállalóra.
  • A veszélyes energia kezeléséről (Lockout/Tagout) szóló 1910.147 sz. OSHA rendelet kimondja: „a munkaadóknak gondoskodniuk kell olyan programról és eljárások használatáról, amelyek biztosítják megfelelő kizáró-, illetve jelölőeszközök rögzítését az energialeválasztó eszközökhöz, és az alkalmazottak sérülésének megakadályozása céljából egyéb módon le kell tiltaniuk a gépeket és berendezéseket, nehogy azok váratlanul áram alá kerüljenek, elinduljanak, vagy felhalmozott energiát bocsássanak ki.

Milyen egy Lockout Tagout eszköz?

A Lockout/Tagout termékeknek elég tartósaknak kell lenniük ahhoz, hogy ellenálljanak a munkahelyi körülményeknek. A címkék nem rongálódhatnak el vagy nem válhatnak olvashatatlanná, még akkor sem, ha azokat maró anyagokkal, például savas vagy alkáli vegyi anyagokkal együtt, vagy nedves környezetben használják.

A címkéket színük, alakjuk vagy méretük, formátum szerint is szabványosítani kell. A LOTO címkéknek olvashatóknak és minden alkalmazott számára érthetőknek kell lenniük. Figyelmeztetniük kell az alkalmazottakat a veszélyekre, ha a gép feszültség alatt van, és világos utasításokat kell tartalmazniuk az alkalmazottak számára, például: „Ne indítsd be”, „Ne nyisd ki”, „Ne zárd be”, vagy „Ne működtesd”.

A zárszerkezeteknek elég meghatározónak kell lenniük ahhoz, hogy minimalizálják az idő előtti vagy véletlenszerű eltávolítás valószínűségét. A címkéknek kézzel rögzíthetőknek kell lenniük, és a címke rögzítésére szolgáló eszköznek egy darabból álló nejlon kábelkötegelőnek vagy azzal egyenértékűnek kell lennie, hogy ellenálljon minden környezeti hatásnak és feltételnek.

A LOTO eszközöket megfelelően fel kell címkézni, hogy azonosíthassuk azokat a munkavállalókat, akik felhatalmazással rendelkeznek és eltávolíthatják azokat.

loto-lakatok-lockout-tagout-kizaras-kitablazas-leantoolbox-1
A lakatoknak és kizáró eszközöknek egyértelműen azonosíthatónak kell lennie. Ezt a követelményt olyan élénk színekkel lehet elérni, amelyek távolról is láthatóvá teszik ezeket az eszközöket, biztonsági intézkedésként azon a területen, ahol a gépen ellenőrzési és karbantartási munkákat végeznek.

A lakatokat csak az izoláció biztonsági pontjának biztosítására tervezték, és nem gépek vagy berendezések lopás elleni védelmére szolgálnak.

A lakatoknak és kizáró eszközöknek tartósnak, stapabírónak és könnyen telepíthetőnek kell lenniük. A lakatoknak ellenállóaknak kell lenniük az ultraibolya sugárzásokkal, vegyi anyagokkal, magas hőmérsékletekkel, elektromos vezetéssel szemben, amelyeket a lezárt berendezések vagy gépek generálhatnak.

Lockout / Tagout rendszer – Hogyan kezdjük?

A Lockout / Tagout szabvány illetve a vállalat egyéni LOTO programja határozza meg a munkáltató felelősségét, hogy a szervizelés és karbantartás során megvédje a munkavállalókat a gépek és berendezések veszélyes energiáitól. Első felülvizsgálatot kell végezni annak meghatározása érdekében, hogy mely kapcsolók, szelepek vagy más eszközök vonatkoznak a zárolt berendezésre, mivel több energiaforrás is érintett lehet. A berendezés zárolásakor a munkáltatóknak, a felügyelőknek és a munkavállalóknak mindig be kell tartaniuk a szokásos kizárási eljárásokat.

Forgalmazási szolgáltatásaink kibővítésével és fejlesztésével folyamatosan arra törekszünk, hogy kielégítsük az összes LOTO igényt. Webáruházunkban minden olyan terméket megtalál, amely a LOTO programjához, munkavállalói biztonságához elengedhetetlen. Legyen szó lakatról, lakat többszörözőről, gáz és légvezeték kizárókról, kábeles kizáró eszközökről, biztonsági címkékről, loto állomásokról, keressen minket bizalommal.

Nézze meg LOTO termékeinket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük